Krásy celého světa v Turnově. Cestovatelský klub přináší vůně dálek už třicet let

Přednášky, které přibližují místa známá i ta všemi zapomenutá. Podíváte se do pulzujících měst, do divoké přírody i na klidný venkov. Bezmála tři desetiletí se v Turnově koná Cestovatelský klub. Tuto sezonu zakončí výprava po Estonsku.

Do země hradů a dávných eposů zavede návštěvníky Libor Drahoňovský. Lidé, kteří 10. dubna večer zavítají do turnovského Kina Sféra, se podívají do středověkého jádra metropole Tallinu, prohlédnou si starobylé hrady křižáků, gotické kostely, větrné mlýny i majáky na pobřeží moře. Na své si přijdou také milovníci industriální architektury.

Cestovatelský klub: Estonsko, země hradů a dávných eposů
středa 10. dubna od 18:00 hodin
Kino Sféra



Také na příští sezonu se připravuje zajímavý program. Do Panamy se za rájem, který objevil Kryštof Kolumbus, vydají s manželi Motani nejen dospěláci, ale i děti. Akce se bude konat výjimečně v Městském divadle v Turnově, a to dopoledne pro školy a večer pro návštěvníky Cestovatelského klubu.

„Kateřina a Miloš Motani jezdí do Turnova pravidelně už od roku 2013. O oblibě jejich přednášek svědčí tři vyprodaná školní představení a zaplněné divadlo na večerním představení,“ říká organizační pracovnice Kulturního centra Turnov Lada Kefurtová.

Loď bude na vzrušující cestu vyplouvat ve čtvrtek 14. listopadu. Po stopách zlaté horečky na Klondiku a Aljašce provede zájemce Saša Ryvolová ve středu 4. prosince.

Se začátkem roku 2025 se potom lidé podívají do Finska a Laponska. Za soby, nedotčenou přírodou a zajímavou architekturou se příchozí vydají ve středu 29. ledna. „Paní Sašu Ryvolovou jsme už dvakrát v Cestovatelském klubu uvítali, pan Michal Švec - překladatel z finštiny, prezident Skandinávského domu, cestovatel a průvodce CK Periscope - bude u nás s přednáškou o Finsku a Laponsku mít premiéru,“ dodává Kefurtová.



V jednání jsou další zajímavá místa. Kromě ostrovů Helgoland a Düne v Severním moři, což je nejbližší místo s přirozeným výskytem tuleňů a hnízdí zde mnoho ptačích druhů, je to například přednáška o Stezce Českem. Možná také se lidé z Turnova přenesou do země Pána prstenů, tedy na Nový Zéland. Přednášky se v Turnově snaží připravovat tak, aby byly zajímavé a různorodé. Organizátoři reagují také na to, jaká místa jsou u lidí oblíbená. „Výběr podléhá dvěma hlavním kritériím - zajímavá destinace, nebo oblíbený cestovatel. Ideální samozřejmě je, když dostaneme obojí v jednom,“ uzavírá Lada Kefurtová.