Pohádkový drahokam je tady

Je tu opět loutkářská přehlídka Turnovský drahokam určená pro širokou veřejnost.

Loutkářská přehlídka Turnovský drahokam spatřila světlo světa v roce 1983 jako neformální setkání loutkářů. Do roku 1987 proběhlo pět ročníků. Pak následovala dlouhá osmiletá pauza. V roce 1996 se pořádající LS Na židli pokusil navázat na tento cyklus přehlídek šestým ročníkem. Přehlídka se vydařila a nastartovala se tak další etapa, dalo by se říci maraton Turnovských drahokamů, který trvá dodnes.

Tento maraton byl přerušen v letech 2020 a 2021, kdy se přehlídka konala z důvodů pandemie koronaviru bez diváků, pouze pro účinkující soubory tak, aby byl dodržen systém postupových přehlídek. Postupem let byl mezi loutkáři o účast na přehlídce, tehdy nesoutěžní, velký zájem. S novým státoprávním uspořádáním a vznikem nových krajů se stal Drahokam krajskou přehlídkou s postupem na národní přehlídku Loutkářská Chrudim.



Čas letí a my letos zahajujeme ročník třicátýčtvrtý. To nasvědčuje tomu, že se divákům, souborům i porotě na turnovské přehlídce líbí.

Turnovský drahokam je prestižní loutkářskou přehlídkou Libereckého kraje a Českého ráje. V letošním roce se přehlídka koná i u příležitosti 150. výročí založení divadla. Festival zatraktivní představení souboru z Irska a beseda o Františku Nepilovi s jeho dcerou Helenou Mevaldovou.

Přehlídka se koná za finanční podpory Libereckého kraje a Města Turnov.

Přehlídku hodnotí: Odborná porota ve složení: Mirka Vydrová (divadlo Bořivoj, Praha), Hana Dotřelová (divadlo Svět loutek, Praha), Aleš Pop (loutkové divadlo, Olomouc)

Dětská divácká porota letos opět udělí putovní Cenu dětského diváka Turnovský drahokam pohádce - inscenaci, která se dětem bude líbit nejvíce.

Pro děti je dále připraveno slosování vstupenek po každém představení. Po celou dobu přehlídky pak bude probíhat soutěž O pilného diváka, kde hlavní cenou je marioneta kašpárka a další hodnotné ceny.

PROGRAM:
Pátek 15/3
8:30 O kominíku Josífkovi
10:00 Michal Vaněk Divadýlko Matýsek Rynoltice

Sobota 16/3
9:00 Slavnostní zahájení, Rozum & Štěští
11:00 My se vlka nebojíme
13:00 Náhodné loutkářské příběhy
14:30 Příběh o velké lásce
16:00 Ztracený svět, Kterak Honza k princezně přišel
17:30 Mrazíkova razie

Neděle 17/3
9:30 Kapka Katka, Tučňáci v akci
11:00 Myšky z knížky
13:00 O slepičce kropenaté, následuje beseda s dcerou Františka Nepila Helenou Mevaldovou (Pohádky Františka Nepila)
15:00 Jak kašpárek léčil draka, Slavnostní zakončení, předání cen dětské soutěže O pilného diváka. Vyhlášení držitele putovní ceny Turnovský drahokam. Vyhlášení výsledků, hodnocení odborné poroty.

Změna programu vyhrazena.

Vstupné:
Pátek jednotné vstupné 60 Kč
Sobota – neděle jednotné vstupné 45 Kč

Po dobu celé přehlídky bude probíhat soutěž pro pilné diváky o marionetu Kašpárka a další skvělé ceny!
Vstupenky jsou slosovatelné při každém představení o drobné ceny.