Z univerzity do kriminálu. Turnovské divadlo uvede příběh jedné nenapravitelné ženy

Abonentní divadlo+ Kultury Turnov přiveze do srdce Českého ráje inscenaci divadelního spolku JEDL. Autorská hra scénáristky Lucie Trmíkové vypráví životní příběh profesorky, archeoložky, kunsthistoričky a učitelky Růženy Vackové, která strávila v komunistickém kriminále mnoho dlouhých let. Originálně pojatý životní osud doplní živá hudba.

Růžena Vacková kazila podle komunistických prokurátorů mládež, byla také velezrádkyní a agentkou Vatikánu, kterému měla pomáhat připravovat třetí světovou válku. Totalitní režim ji odsoudil na 22 let do vězení, ve kterém strávila nakonec téměř 16 roků. Odmítala žádat o udělení milosti. Pro spoluvězeňkyně byla po celou dobu majákem. Z učitelky na univerzitě se stala učitelkou na záchodech ve vězení.

V inscenaci Ženy, držte huby! prožije divák s Růženou Vackovou nějaký čas v komunistickém kriminále padesátých a šedesátých let. Potká se s ní, s příběhy jejích spoluvězeňkyň i s mladým dozorcem. Inscenaci doplňují skladby J. S. Bacha provedené živě na cembalo a violoncello.

Ženy, držte huby!
neděle 11/2 2024
Městské divadlo Turnov

VSTUPENKY



„Ve scénáři cituji z dopisů Růženy Vackové z vězení, inspiruji se příběhy z knihy Byly jsme tam taky autorky Dagmar Šimkové a také pracuji s úryvky Holanovy Noci s Hamletem. Prvním podnětem k vytvoření scénáře pro mě byl nekrolog teologa Josefa Zvěřiny, který byl přítelem a duchovním vůdcem Růženy Vackové a z jeho textu je cítit velká láska k ní. Mluví v něm mimo jiné o momentu její konverze,“ uvedla autorka scénáře a zároveň představitelka hlavní role Lucie Trmíková.

Abonentní divadlo+ je nová řada, která v letošní sezóně rozšířila už tak bohatý a pestrý program turnovského Městského divadla. To nabízí klasickou abonentní řadu, ochotnická představení, komedie známých divadelních společností i přestavení pro děti. Letošní sezonu tedy doplnila čtveřice výjimečných představení. V listopadu loňského roku si lidé mohli užít Baletky Miřenky Čechové, v prosinci pak dorazilo do Turnova nadčasové představení Riders taneční skupiny Lenka Vagnerová & Company.

„Abonentní divadlo+ představuje méně tradiční formy divadelního umění. Ženy, držte huby! je autorskou inscenací na pomezí žánrů, výjimečný osud profesorky Vackové sám o sobě slibuje silný zážitek. Divadelní spolek JEDL navíc patří k předním českým scénám, které se na podobná díla specializují, v minulosti uvedl například inscenace inspirované životními osudy básníků Jana Zahradníčka nebo Bohuslava Reynka,“ dodává jednatel Kulturního centra Turnov David Pešek.



Stejně jako klasická abonentní představení jsou i představení, která patří do této experimentální řady, dostupná i pro diváky, kteří abonentku nevlastní.

Posledním představením sezony 2023/2024 Abonentního divadla+ Kultury Turnov bude unikátní spojení nového cirkusu, tanečního divadla, hudby a činohry The Loser(s).